“Creativiteit kent geen grenzen. Je kunt je eigen creativiteit vertalen naar een schilderij op het bord”, zegt Remco Woutersen van restaurant Het Pomphuis. Soms is eten net kunst. In de Smaak van Van Gogh komen cultuur, lekker eten en natuur samen.

 

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo/Ede bezit de één na grootste Van Goghcollectie van de wereld. Het ligt op de Veluwe, in de Regio FoodValley. Van Gogh schilderde vaak over eten en het platteland. Door zijn werken te combineren met het DNA van Ede en de regio, ontstond het label Smaak van Van Gogh.

Smaakprofielen

De Smaak van Van Gogh bestaat uit smaakprofielen. Deze helpen bij het maken van een Van Gogh-gerecht of -product. Drie Edese koks stelden ze samen. “Ik bekeek wat voor schilderijen Van Gogh heeft en wat ik daar aan eten uit kan halen”, vertelt Stefan van der Meeren van Ede aan de Kook. “Ik ben gaan kijken hoe ik het werk van Vincent van Gogh kan koppelen aan mijn werk.”

Lokale ingrediënten

Voor ieder seizoen is er een smaakprofiel dat restaurants gebruiken om echte Van Gogh-menu’s te serveren. “We gebruiken zoveel mogelijk lokale ingrediënten”, legt Natalie Veldhuis van de Waldhoorn in Otterlo uit. “Wijn van de lokale wijnboer, vlees van de slager en groente van de groenteboer in de buurt.” Ook lokale producenten gingen er mee aan de slag. Ze maken sapjes, koekjes, chocola en bier.

Meer informatie

Meer informatie over het initiatief vind je op de website van de Smaak van Van Gogh.