Het is een van de lekkerste boerenkazen van Nederland. Remeker smaakt romig en vol, maar ook fris en fruitig. Het geheim van Irene en Jan Dirk van de Voort?

,,Vooral niets doen.’’ Er wordt geen kunstmest gebruikt rond hun boerderij, De Groote Voort in Lunteren. Ook krijgen hun Jersey-koeien al twaalf jaar geen antibiotica.

Mals kuilgras

De voeding van het kleine, mokkakleurige ras dat z’n hoorns heeft mogen behouden, bestaat uit mals kuilgras. De dieren krijgen ook geen krachtvoer of brok, maar worden bijgevoerd met haver, rogge, gerst en granen. De koeien zijn daardoor zichtbaar actiever.

In balans

De documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ – doorlopend te zien tijdens Ede Smakelijk in ‘Het ieniemienie Filmtheater’ - levert het bewijs. Je voelt de bezieling waarmee het boerenechtpaar ‘het verschil wil maken’. Met vallen en opstaan is ze erin geslaagd de koeien, de voor tal van levensprocessen zo belangrijke hoorns, de grond, de mest en alle andere elementen van de oorspronkelijke kringloop, weer met elkaar in balans te brengen.

Niet pasteuriseren hoort daar ook bij: daardoor bevatten de rauwmelkse ‘Remeker Pril’, maar ook de 18 maanden in hun natuurpakhuis gerijpte ‘Pracht’, meer vitaminen en mineralen. En meer smaak. 

www.remeker.nl