Albina Pantschenko is thuiskok in Ede en kookt al jaren in haar eigen keuken voor iedereen die tegen een kleine prijs een maaltijd af wil halen en een praatje wil maken. Ze kookt ook in de keuken van dienstencentrum Ericahorst in Ede voor mensen die gezellig met anderen aan willen schuiven. “Het is gewoon veel leuker om voor veel mensen te koken!”, lacht Albina als we haar ontmoeten in haar keuken. “En ik zie dat ouderen of mensen die eenzaam zijn het heerlijk vinden om eens een keer samen met anderen te eten.”


Dat eten verbindt is Albina wel bekend. “Drie jaar geleden begon ik te koken voor www.thuisafgehaald.nl, waar nu ook een Edese variant van is: www.etendelenede.nl. In die tijd hebben veel mensen eten in mijn keuken afgehaald. Op een dag kwam een Nederlandse dame een maaltijd bij mij afhalen die dat al langer deed, en een Indonesische dame die voor het eerst kwam afhalen. Ik was die dag wat vertraagd dus moesten ze nog even wachten voordat ik het eten klaar had. Maar dat vonden ze helemaal niet erg! De Nederlandse klant bleek in het verleden in Indonesië gewoond te hebben, en beide dames hadden veel gemeen. Toen ontstond er zo’n leuk gesprek aan mijn keukentafel!”

Samen koken als dagbesteding

Via Eten delen Ede kunnen mensen bij Albina thuis eten afhalen, maar Albina kookt ook voor groepen. “Ik heb een poosje als dagbesteding gekookt in Ericahorst in Ede. Dit was voor oudere mensen, vanaf ongeveer 65. De oudste deelneemster was een mevrouw van 92. Toen ik daar begon zei de begeleiding van Ericahorst tegen mij: ‘kook maar Hollandse pot!’, maar toen ik het zelf vroeg aan de ouderen werden er veel exotischere gerechten genoemd. ‘Doe maar couscous, zei de mevrouw van 92, ‘lekker, eens iets anders!’ Vanaf dat moment ben ik zelf met de ouderen gaan overleggen wat ze willen eten.”

Verschillende keukens

Albina is van alle markten thuis en kookt gerechten uit verschillende keukens. “Mijn man is Turks, van hem heb ik veel gerechten geleerd, maar bijvoorbeeld ook over het gebruik van kruiden en vlees. Ik heb Surinaamse en Antilliaanse vriendinnen, ook zij hebben mij zoveel bijgebracht! Maar ik kook ook gerechten uit het land waar ik zelf vandaan kom, Oekraïne. Ik ga niet altijd uit van gerechten, maar kijk juist naar welke ingrediënten lekker zijn en maak daar iets lekkers mee." 

Aanschuiven bij Albina

Steeds meer mensen in de Ericahorst vroegen wanneer zij samen gingen koken. Toen kreeg Albina het idee voor de Open Eettafel. Na een half jaar van overleggen en voorbereidingen is in juli de Open Eettafel van start gegaan. Iedere donderdagavond kan je lekker aanschuiven bij Albina voor een heerlijk driegangenmenu voor €7,50. Zelf een keertje aanschuiven bij Albina? Iedere week kan je je opgeven via e-mail (etenbijalbina@hotmail.com) of telefoon (06 455 471 49). Locatie: Ericahorst, Proosdijerveldweg 55.