Insecten als goed alternatief voor vlees of stadsvarkens... Hilda Weges van Eetbaar Ede en Wim Vaessen van Stichting Smaakstad Ede hebben al heel wat foodideeën voorbij zien komen op de FoodFloor. Daarnaast zijn er grote plannen met ‘Eten delen Ede’. Lees wat deze pioniers doen op het snijvlak van ondernemerschap en lekker genieten van eten en drinken.

''FoodFloor is interessant voor iedereen die in de regio Ede werkt met voeding'', vertellen Hilda en Wim. ''Of je nu professional, vrijwilliger of liefhebber bent. Stichting Smaakstad Ede en Eetbaar Ede zijn het brein erachter. Ieder seizoen houden wij in Cultura een FoodFlooravond. Een ontmoetingsplek om interesses te delen, activiteiten af te stemmen en elkaar enthousiast te maken voor nieuwe initiatieven.
Op de eerste FoodFloor kwamen ongeveer vijftig belangstellenden af. Veel plannen werden gedeeld en de gemeente Ede stelt middelen beschikbaar ter ondersteuning van enkele initiatieven. Daar zijn we heel blij mee. Met ‘Eten delen Ede’ wil Stichting Smaakstad nog een stapje verder gaan: food helpt contacten te leggen. Ja echt!''

Ook meedoen?

''Rond ‘Eten delen Ede’ komen allerlei acties en daarvoor zoeken we nog veel vrijwilligers, onder andere thuiskoks. Ook kunnen mensen via de LinkedIngroep van FoodFloor aanvraagformulieren krijgen om subsidie aan te vragen voor hun initiatieven. Dat kan voor tuingereedschap zijn, maar dat kan ook advies zijn voor een ondernemersinitiatief. Alfa accountants sponsort de FoodFloor met startup-advies en stevigheid.''

Wat food voor Hilda en Wim doet

''Ik heb altijd sterk de behoefte gehad om puur te eten. Jarenlang kweekte ik zelf eten in een moestuin’, vertelt Hilda die ook werkt bij de AOC Raad en betrokken is bij stadslandbouw. ‘Ik merk dat mensen de weg kwijt zijn en zich meer bezig houden met vraagstukken als ‘wat zit er in mijn eten en waar komt het vandaan?’ Met ‘Eetbaar Ede’ werken we aan een netwerk voor stadslandbouw samen met mensen die een bijdrage willen leveren aan de productie van gezond voedsel in de stad''

''Op allerlei manieren heb ik wat met food, zowel in mijn vrije tijd als professioneel’, vertelt Wim Vaessen. ‘Ik heb Essensor opgericht, zodat mensen met behulp van heldere beschrijvingen van voeding zelf hun oordeel kunnen geven. Ik kan van eten genieten, net als van een goed concert. Eten is een basisbehoefte, maar het brengt ook veel gezelligheid. Eten is een rijke bron van allerlei ervaringen en herinneringen. Die komen los bij smaken en geuren en dat gaat bij iedereen anders. Het is gewoon hartstikke leuk om dat met anderen te delen.''

Wim is voorzitter van Smaakstad Ede. ''Daar willen we elkaar inspireren en enthousiast maken. Smaakstad Ede was verantwoordelijk voor ‘Ede, hoofdstad van de Smaak’ en zorgt voor de follow up ‘De smaak van Van Gogh’. In 2014 zijn veel mensen in beweging gezet. Producenten, horeca-ondernemers, consumenten, noem maar op. Met de FoodFloor gaan we een stap verder. Niet alleen inspireren, maar ook activeren en samen een community zijn en de sociale kant van food belichten. Zo was er in de Velder een project waarbij mensen het leren van de Nederlandse taal combineerden met kooklessen. Zo ontzettend leuk!''