Op 31 oktober werd het startsein gegeven voor de FoodBattle in de gemeente Ede. Drie weken lang ‘battleden’ inwoners van Ede onderling om te ontdekken wie het minst voedsel verspilt. Wie boekte de meeste vooruitgang in het streven om voedselverspilling te verminderen? Tijdens de FoodBattle hielden de deelnemers elke dag bij hoeveel en welk voedsel zij weggooiden. Een van de deelnemers was José van der Burg met haar man en kinderen (3 en 7 jaar).

“De FoodBattle betekende voor ons vooral bewustwording. Niet alleen van wat we weggooien, maar ook van de producten die we nog in huis hebben. Wat we vooral anders zijn gaan doen naar aanleiding van de Battle is dat we voordat we boodschappen halen eerst in de koelkast kijken wat we nog in huis hebben”, vertelt José.

Achterstand

“Het bijhouden van het dagboek ging goed. Je noteert in de loop van de week eerst zelf wat je weggooit, en aan het eind van de week krijg je een mailtje om het ook digitaal in te vullen. Aan het begin van de Battle begonnen we met een ‘achterstand’. Er liggen dan bijvoorbeeld nog oude artikelen in de koelkast die niet meer gebruikt kunnen worden. Die moet je dan meteen noteren als voedselverspilling en daar baalden we erg van”, herinnert José. “De rest van de periode ging het gelukkig een stuk beter.”

Restjes

Tijdens de FoodBattle ontvingen deelnemers tips over het kopen, koken en bewaren van voedsel. Deze tips konden ze vervolgens gebruiken om hun gedrag aan te passen. “Wat we eerder weggooiden waren bijvoorbeeld groenterestjes die we niet gebruikten tijdens het koken. Bij ons thuis kookt mijn man vooral. Hij kookt sinds de FoodBattle aan het eind van de week alsnog iets lekkers met de restjes. En wanneer we tegenwoordig een restje van het avondeten over hebben, eet ik het de volgende dag gewoon lekker als lunch.”

Tip voor de weekboodschappen

“Wij halen een keer per week onze weekboodschappen. Wat we zelf leerden, is om niet meer zeven gerechten voor de hele week te plannen, maar bijvoorbeeld voor vijf dagen. Aan de ene kant gebeurt het soms dat je onverwacht een avond niet thuis eet, en dan heb je opeens eten voor een hele dag over. Aan de andere kant heb je nu meer ruimte om in het weekend iets lekkers te maken met de restjes die je over hebt!”

Ook de kriebels?

Heb jij ook de kriebels gekregen om mee te doen? Hou dan de website in de gaten voor een nieuwe battle. Daar vindt je ook meer informatie en een de video.