www.eetvallei.nl is een online streekproductenplatform opgericht door Vincent Mosch uit Bennekom. Met dit platform bundelt Vincent bestaande initiatieven op het gebied van food uit de omgeving en zet hij ook nieuwe initiatieven op.

Het platform Eetvallei bestaat onder andere uit een webshop met streekproducten. Deze producten worden thuisbezorgd bij klanten in Ede, Bennekom en Wageningen. De bestelling kan ook iedere donderdagavond opgehaald worden bij Boerderij Van Steenbergen (rechts op de foto), Dijkgraaf 1a in Bennekom.

Dichtbij het boerenleven

Vincent is met zijn gezin vijf jaar geleden in Bennekom komen wonen. “Toen liep ik al met allerlei ideeën rondom voeding in mijn hoofd. Ik zag allemaal leuke initiatieven in deze omgeving, zoals de smaakfietsroutes. Met mijn vrouw heb ik op een prachtige dag zo’n fietsroute afgelegd. We kwamen langs boerderijwinkeltjes waar we leuke producten kochten en die we in een naastgelegen theetuin opaten. Vervolgens fiets je verder en kom je langs De Blauwe Bessenhof; een kwekerij waar je zelf heerlijke blauwe bessen kan plukken. In deze omgeving en op zo’n manier kom je heel dicht bij het boerenleven en dat spreek mij ontzettend aan. Dit soort boeren en hun initiatieven wil ik graag ondersteunen.”

Webshop

“Een tijdje geleden kwam ik Esther Schoenmaker van Boer Buur Boodschap (links op de foto) tegen op een streekmarkt. Toen had ik al een tijdje het idee om Eetvallei te vormen. Met Boer Buur Boodschap bezorgt Esther lokale producten in Bennekom en Wageningen. “Verdraaid zij doet dit al” dacht ik toen. Vervolgens raakten we in gesprek en hebben we een leuk contact opgebouwd. Het is zelfs tot een samenwerking gekomen. Esther heeft prima contacten met haar leveranciers gelegd en bezorgt bestellingen van consumenten in Bennekom en Wageningen. Ik wilde geen concurrent worden, maar de basis die er lag verder uitbreiden zodat die prachtige streekproducten voor nog meer mensen beschikbaar komen. Ik heb het bezorggebied Ede toegevoegd en zoek meer samenwerkingspartners, zoals voedingscoach Janneke (tweede van links op de foto). Met dit platform gaan we steeds meer activiteiten opzetten. Via Esther kreeg ik al contacten met verschillende leveranciers uit Het Binnenveld en Wageningen. Zelf heb ik daarnaast leveranciers uit de Doesburger Eng en Lunteren benaderd en hun producten aan het aanbod toegevoegd. Andere plaatsen in deze regio staan ook nog op het programma.”

Groter lokaal afzetgebied

Vincent wil met Eetvallei bereiken dat lokale boeren en producenten een groter lokaal afzetgebied krijgen met hun (h)eerlijke producten en dat zij er een goede prijs voor krijgen. Daarnaast wil Eetvallei die producten makkelijk beschikbaar maken voor de lokale consument. Hoe leuk is het om dagelijks te kunnen koken met door je lokale boeren geteelde en geproduceerde producten? Eetvallei bundelt producten en diensten van verschillende aanbieders. “Als je dan alle producten op een rijtje hebt staan, zie je opeens combinatiemogelijkheden waarmee er een nieuwe markt voor de producenten aangeboord kan worden. Dat wil ik bijvoorbeeld bereiken met de maaltijdboxen.’’

Goed doel

1/7e deel van de marge op de verkochte streekproducten wordt door Eetvallei gedoneerd aan een goed doel naar keuze van de consument. “Ik wil graag maatschappelijk verantwoord ondernemen en dicht bij de samenleving staan. Dat houdt in dat ik initiatieven waarbij sociaal-maatschappelijke aandacht is, wil ondersteunen. Consumenten kunnen bij hun aankopen zelf aangeven voor welk goed doel zij willen sparen. Dit kunnen dus verschillende doelen zijn, als ze maar een sociaal-maatschappelijkefunctie hebben of duurzaamheid bevorderen”.

Maaltijdbox

Er staan nog genoeg plannen op stapel voor Eetvallei. Vincent is bezig met het ontwikkelen van een maaltijdbox, gevuld met producten van lokale producenten en bij voorkeur gebaseerd op recepten van lokale koks. Daarnaast ziet Vincent lokale producten graag nog meer op de menukaart van restaurants verschijnen. “Ik wil bestaande menu’s met streekproducten meer zichtbaar maken en zorgen dat mensen via Eetvallei deze maaltijden kunnen reserveren. Ook vergroot ik graag het verzorgingsgebied, dus mensen die enthousiast zijn om een nieuw bezorgingsgebied in de regio FoodValley op te pakken   mogen zich bij mij melden!